Aktivnosti

Domov / Aktivnosti

Joga za otroke

Mali ČuDo vadi jogo z otroci med 3. in 12. letom starosti skupaj z muco Salambo, kužkom Jogijem in Malim Ganešem.

Spoznali bomo jogo namenjeno prebujanju telesa (jutranja joga) in jogo namenjeno umirjanju telesa ob koncu dneva (joga za lahko noč), pozdrav soncu ter ostale jogijske položaje, sprostitvene dejavnosti, dihalne tehnike, vizualizacije ter elemente čuječnosti.

Jogijske vaje niso zgolj “raztegovanje telesa”. Če jih izvajamo pravilno in usklajeno z dihanjem, prispevajo k uglasitvi notranjih organov in spodbujajo njihovo delovanje. Včasih nam telo povzroča preglavice, kadar skušamo delati, brati ali poslušati. Kar naprej nas nekaj moti, čutimo srbenje, lakoto, žejo, nelagodje. Prav zato je pomembno, da se otroci naučijo tehnik sproščanja. Tako bodo pri vsakodnevnih aktivnostih bolj zbrani in imeli jasnejše misli.

Vaje so prilagojene otrokom, so nežne in niso obremenjene s tekmovalnostjo.

V skupini so lahko otroci različnih starosti in zmožnosti. Program je oblikovan za otroke od 3. do 12. leta starosti. Cilj joge je veselje do vadbe in spoznavanja svoje telesne zmogljivosti in dobrega počutja. Vsak otrok je uspešen, ker lahko asane (jogijske položaje) ves čas izboljšuje. A veste, da že šestletniki izgubljajo gibčnost in prožnost telesa in asane pripomorejo, da ju ohranijo.

Jogijske vaje pomagajo majhnim otrokom, da spoznajo svoje telo in njegovo delovanje ter ohranjajo gibčnost.

Vadba poteka enkrat tedensko ob istih terminih (o spremembah vas bomo obvestili) 45 minut.

Igrive urice

Igrive urice so delavnica, ki na zanimiv in atraktiven način otroku ponudi spoznavanje samega sebe in okolja, ki nanj vpliva. Otroci se na igriv način seznanijo z elementi za izboljšanje počutja s pomočjo pozitivnega razmišljanja. Program je kakovosten in sestavljen tako, da otrokom na zabaven način posreduje znanja, kako obvladovati čustva in čustvena stanja ter se soočiti z vsakodnevnimi izzivi.

KORISTI ZA OTROKE:
– za otrokovo telo: razvija se fleksibilnost, ravnovesje, zavedanje in spoznavanje lastnega telesa, izboljša se spanec, dvig energije v telesu ter izboljša prekrvavitev,
za čustveno zdravje otrok: razvoj zdrave samozavesti in samozaupanja, prepoznava in obvladuje čustva in čustvena stanja, zmanjša se stres, tesnoba in napetost,
– za mentalno zdravje: povečajo se koncentracija, spomin in zmožnost poslušanja, razvija se kreativnost ter spodbuja se pozitivno mišljenje.

SESTAVA URE
GIBANJE – ogrevalne vaje za energijo in zabavo (za pogum, moč in stabilnost),
IGRA – aktivne igre za radoživost, ustvarjalnost in veselje,
RAZTEZANJE – raztezanje za ravnotežje, notranjo moč in energijo (za samozavest, ravnotežje in osebno moč),
OBČUTENJE – masaža za samozavedanje, empatijo in spoštovanje (za ljubezen, dajanje, skrb in čustva),
DIHANJE – dihalne vaje za izboljšanje zdravja in notranjega miru ter za zmanjšanje zaskrbljenosti (notranji mir in komunikacija),
POZITIVNO MIŠLJENJE – pozitivne misli za samozavest in samozaupanje (ustvarjalnost in domišljija) ter
SPROSTITEV – vizualizacija za sprostitev, domišljijo in mir (intuicija, sprostitev, mentalna moč in navdih).

PRIJAVA
Delavnica poteka enkrat tedensko ob istih terminih (o spremembah vas bomo obvestili) 45 minut.

Montessori urice

Osem tednov – osem srečanj. Urice montessori se v igralnici odvijajo v enem ali v dveh terminih, kjer starši spoznajo montessori princip, otroci pa delajo z materiali. Starši so prisotni in se učijo principa, opazovanja in dela z materialom. V sklopu programa prejmejo tudi gradivo. Program namenjen staršem in njihovim malčkom starim od 2,5 do 6 let.

Veliko materiala je možno izdelati doma, na srečanjih bodo starši ustvarili svoje materiale in se naučili opazovati otroka z namenom, da bodo lahko ustrezno odgovorili na malčkova občutljiva obdobja. Priporočljivo je, da se srečanj udeležuje vedno isti starš. Mesta so omejena zato je obvezna predhodna najava. Termini so prilagodljivi.

Srečanje murenčkov

V igralnici potekajo vsak 1. in vsak 3. ponedeljek v mesecu srečanja murenčkov. To so taborniki stari od 4 do 6 let (predšolski otroci). Družimo se eno uro v tem času ustvarjamo in se igramo, spoznavamo naravo in pridobivamo taborniške veščine. Vabljeni, da se nam pridružite.

Pravljice izpod šotora

Pravljice izpod šotora so namenjene otrokom od 3. leta starosti naprej ter malčkom omogočajo čarobno doživetje pravljičnega potovanja, ki se odvija pod velikim šotorom. Pravljice izpod šotora so pravljično ustvarjalne urice, ki poudarjajo pomembno vlogo pripovedništva, spodbujanja domišljije ter interaktivnega ustvarjanja. V prvem delu otroci prisluhnejo pripovedi na določeno temo, v nadaljevanju pa ustvarjajo.

Veliko se pogovarjamo, dopolnjujemo pravljico, jo spreminjamo, dodajamo junake ter uživamo pod šotorom. Tako omogočimo, da otroci niso zgolj pasivni poslušalci, temveč so tudi aktivni soustvarjalci.
Vabljeni na prijetno druženje in prebiranje pravljic izpod šotora. Branje in pripovedovanje pravljic spodbuja otrokov jezikovni razvoj in krepi njegove miselne sposobnosti.

Lutkovne delavnice

Otroke med 6. in 12. letom starosti vabimo na lutkovne delavnice, ki bodo potekale enkrat tedensko. Otroci bodo pod strokovnim vodstvom spoznali, oblikovali in izdelali preproste lutke, spoznali lutkovno tehniko, se seznanili z različnimi materiali ter ob tem razvijali ročne spretnosti ter preko improviziranega dialoga z lutkami spoznavali zakonitosti dobrega nastopa.

Otroci bodo sami oblikovali lutke iz različnih materialov ter oblikovali zgodbo. Ob koncu leta bo premiera lutkovne predstave na katero bodo povabljeni tako starši kot tudi drugi otroci. Prijave že potekajo na barbara@malicudo.si

Ustvarjalne delavnice v naravi

V poletnih mesecih se družimo v mestnem parku, na zelenici pod krošnjami na prijetnih ustvarjalnih delavnicah. Vabljeni na ustvarjalne aktivnosti “Mali ČuDo ustvarja”. Pričnemo ob 16.00 uri z ustvarjalno aktivnostjo, ob 17.00 se igramo ter ob 18.00 nadaljujemo z drugo ustvarjalno aktivnostjo. Vabljeni ste tudi starši, da se nam pridružite pri ustvarjanju in pri igrah.

Poletni ustvarjalni tabori

V poletnih mesecih pripravimo dva tabora z različnimi ustvarjalnimi aktivnostmi, ki potekata od ponedeljka do petka dopoldan. Družimo se v igralnici, v parku in na igrišču. Posvetimo se raznim družabnim in športnim igram, slikarskim delavnicam, živalski jogi, sproščanju, gledališkemu in lutkovnemu ustvarjanju